Google

Απριλίου 07, 2008

Ο αθλητισμός σε κλίμακα ντο(πας)

Ενα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα της ιστοσελίδας sportime.gr για το ντοπινγκ στον ελληνικό αθλητισμό

Το ντόπινγκ υπήρχε, υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει όσο ο αθλητισμός λειτουργεί ως «βαποράκι» της εμπορευματοποίησης και του κέρδους, ρίχνοντας κάθε αξία στο βωμό των συμφερόντων. Αυτό που συμβαίνει στον έξω κόσμο, το οποίο και κατακρίνουμε ως Έλληνες, γίνεται ακριβώς και εντός των τειχών της μικρής μας Ελλάδας, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε μια από τις μεγάλες δυνάμεις του παγκόσμιου αθλητισμού.

Με «καθαρό» ή όχι τρόπο, η ιστορία θα το δείξει, όπως έκανε για όλους τους «παραβάτες». Η πολύκροτη υπόθεση με τους 11 ντοπαρισμένους αρσιβαρίστες μας ήρθε να χαλάσει τη «μελωδία της ευτυχίας» που ζούσε μέχρι σήμερα το άθλημα, συνθέτοντας την απόλυτη παραφωνία, αλλά και να προστεθεί στον αρκετά μακροσκελή κατάλογο με τα γεγονότα ντόπινγκ που στιγμάτισαν τον ελληνικό αθλητισμό.

Γεγονότα που ξεκινούν από τη δεκαετία του ’70 και έχουν πρωταγωνιστές και πάλι αρσιβαρίστες, για να επεκταθούν στον στίβο, το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ. Κάποιες υποθέσεις πέρασαν στα… ψιλά, άλλες είναι ακόμη σε εξέλιξη. Κι ενώ κάποιοι τιμωρήθηκαν, όπως αποδεικνύεται, δεν έγιναν παράδειγμα προς αποφυγή. Γεγονότα που συνέβησαν εν γνώσει των αθλητών, αλλά και εν αγνοία τους, με «δράστες» τους ίδιους τους προπονητές τους.

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ
«Εδώ που είμαι θα ΄ρθεις…»

Το παραπάνω ρητό ταιριάζει απόλυτα στον Ομοσπονδιακό προπονητή, Χρήστο Ιακώβου. Γιατί; Το 1979 ρίχνεται η πρώτη βόμβα στην άρση βαρών, από τον αθλητή, τότε, Χρήστο Ιακώβου. Η καταγγελία ότι ο Ομοσπονδιακός προπονητής, Μπρόσνιλαβ Στέπιεν και ο βοηθός του, Βαγγέλης Συμεωνίδης χορηγούσαν ουσίες στους αθλητές τους, προκαλεί σάλο στην ελληνική κοινωνία. Η Ελληνική Ομοσπονδία διαψεύδει τις καταγγελίες, ωστόσο η υπόθεση πάει στο ΑΣΕΑΔ, του οποίου η απόφαση ήταν καταπέλτης. Ολόκληρο σχεδόν το Δ.Σ της ΕΟΑΒ χάνει για δέκα χρόνια την φίλαθλο ιδιότητά του, ενώ την πόρτα της εξόδου βλέπει το τεχνικό τιμ της Εθνικής.

Επίσημα, το πρώτο σκάνδαλο ντόπινγκ σημειώνεται το 1984 κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, όταν ο Σεραφείμ Γραμματικόπουλος πιάνεται θετικός σε απαγορευμένες ουσίες. Το 1991 σε διεθνή διοργάνωση, ο αρχηγός Παύλος Σαλτσίδης είναι επίσης ντοπέ. Το δεύτερο δείγμα δεν επιβεβαιώνει το πρώτο και η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο.

Τον Ιανουάριο του 1997 και λίγο μετά τη θριαμβευτική επιστροφή της ελληνικής ομάδας από την Ατλάντα, προβάλλεται από τηλεοπτικό σταθμό βίντεο, που είχε καταγραφεί πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο μέχρι πρότινος αρσιβαρίστας της ομάδας, Χρήστος Κωνσταντινίδης κατηγορεί τον Χρήστο Ιακώβου ότι, κατά τη διάρκεια της ολυμπιακής προετοιμασίας, του χορηγούσε ουσίες σε ενέσιμη μορφή. Για λάσπη κάνει λόγο ο Ιακώβου, δηλώνοντας ότι ο αθλητής όσες φορές είχε περάσει από αντιντόπινγκ κοντρόλ ήταν «καθαρός», ενώ η Ομοσπονδία δημοσιοποιεί την υπεύθυνη δήλωση του Κωνσταντινίδη, στην οποία υπέγραφε ότι όλα είχαν τηρηθεί κατά γράμμα. Μετά από λίγες ημέρες, ο αθλητής και αστυνομικός στο επάγγελμα βγαίνει στα Μέσα και ζητάει συγνώμη.

Τον ίδιο χρόνο ξεσπάει το μεγαλύτερο σκάνδαλο ντόπινγκ. Η παγκόσμια πρωταθλήτρια το 1994, Γιώτα Αντωνοπούλου η οποία προπονούνταν εκτός εθνικής ομάδας υπό της οδηγίες του συζύγου της βρίσκεται θετική μετά από έλεγχο της Ελληνικής Ομοσπονδίας. Τιμωρείται με διετή αποκλεισμό, ωστόσο στην επιστροφή της πιάνεται εκ νέου ντοπαρισμένη το 1999 και αποκλείεται δια βίου.

Τον Απρίλιο του 2001, στη διάρκεια του διεθνούς τουρνουά «Τόφαλος Κακούσης», θετικό δείγμα σε τεστοστερόνη δίνουν οι 17χρονες Αθηνά Κοχλιαρίδου και Βασιλική Κασάπη, η οποία έναν μήνα νωρίτερα είχε κατακτήσει τρία χρυσά μετάλλια στο πρωτάθλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2002 στο πανελλήνιο πρωτάθλημα θετικός «πιάνεται» ο νικητής της κατηγορίας των 94 κ. Γκ. Κάλκας.

Το μεγάλο «μπαμ»

Κι ενώ έχουμε ήδη να ασχολούμαστε με το πολύκροτο επεισόδιο του Κώστα Κεντέρη και της Κατερίνας Θάνου, το θετικό δείγμα του Λεωνίδα Σαμπάνη πέφτει σαν βόμβα εν αιθρία, προκαλώντας σοκ. Ο αθλητής που ποτέ στο παρελθόν δεν είχε δώσει δικαιώματα λίγες ημέρες πριν ολοκληρωθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα, κι ενώ έχει κατακτήσει ένα χάλκινο μετάλλιο, πιάνεται ντοπαρισμένος. Η ΔΟΕ του αφαιρεί το μετάλλιο και του επιβάλει ποινή αποκλεισμού για δύο χρόνια, ενώ τον Νοέμβριο του 2006 τιμωρείται με φυλάκιση έξι μηνών από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών. Η έφεση του αθλητή, ο οποίος επέστρεψε τον Σεπτέμβριο του 2006 στην ενεργό δράση, εκκρεμεί ακόμη.

ΣΤΙΒΟΣ
Με Βερούλη… ντεμπούτο

1984 και η Άννα Βερούλη, δύο χρόνια μετά την ανάδειξή της σε Πρωταθλήτρια Ευρώπης στον ακοντισμό στο ΟΑΚΑ, βρίσκεται στο επίκεντρο. Η Ελληνίδα ακοντίστρια πιάνεται θετική σε έλεγχο ντόπινγκ που υποβάλλεται κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Λος Άντζελες, αγωνιζόμενη ακόμη στη φάση των προκριματικών. Η ουσία ναδρολόνη που ανιχνεύεται στον οργανισμό της, της απαγορεύει να συνεχίσει στη διοργάνωση.

Και φτάνουμε στο σίριαλ που συνεχίζεται ακόμη μέχρι και σήμερα, με πρωταγωνιστές τον Κώστα Κεντέρη και την Κατερίνα Θάνου. Παραμονή της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, 13η Αυγούστου 2004, και βγαίνει στο φως της δημοσιότητας ότι οι δυο Έλληνες ενεπλάκησαν σε τροχαίο με αποτέλεσμα να μεταφερθούν στο ΚΑΤ. Η συνέχεια γνωστή. Η εξελίξεις είναι ραγδαίες, αφού αμφότεροι μετά από λίγο κατηγορούνται ότι «δραπέτευσαν» από το Ολυμπιακό χωριό ώστε να μην περάσουν από έλεγχο ντόπινγκ και αποκλείονται από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τελικά μόνος κατηγορούμενος και ένοχος αποδεικνύεται ο πρώην προπονητής τους, Χρήστος Τζέκος, ο οποίος τιμωρείται από την αρμόδια επιτροπή του ΣΕΓΑΣ με τέσσερα χρόνια. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου παραπέμπει την υπόθεση στο CAS για να επέλθει τον Ιούνιο του 2006 συμβιβασμός ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η Θάνου επιστρέφει τον Φεβρουάριο του 2007 στην ενεργό δράση, όχι όμως και ο Κεντέρης, ο οποίος από τότε δεν έχει εμφανιστεί ποτέ δημοσίως να προπονείται.

ΜΠΑΣΚΕΤ
Συχνό φαινόμενο το... χόρτο

Στο μπάσκετ η χρήση των ναρκωτικών, όπως το χασίς, η κόκα κτλ, από τους ξένους και κυρίως τους Αμερικανούς αθλητές που πέρασαν κατά περιόδους από το ελληνικό πρωτάθλημα δεν είναι ασυνήθιστο γεγονός. Ανάμεσά τους ήταν οι Ορτίθ, Μιούρσεπ, Μπάξτερ, Μπιούφορντ, αλλά και ο δικός μας Ντίνος Αγγελίδης, με τους δύο τελευταίους να τιμωρούνται το 1999 από την Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης με αποκλεισμό έξι μηνών.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Πρόσφατο κρούσμα

Στο ελληνικό πρωτάθλημα, στην πρώτη κατηγορία, είναι ελάχιστα τα φαινόμενα ντόπινγκ. Τελευταίο είναι αυτό του Βενιζέλου Ανυφαντάκη, ο οποίος τιμωρήθηκε με δύο χρόνια από την Πειθαρχικό Επιτροπή της Σούπερ Λίγκα για χρήση κοκαΐνης. Στον ίδιο δρόμο βρίσκεται και ο Μίχα Κλίνε της Βέροιας, ο οποίος «πιάστηκε» τον περασμένο Φεβρουάριο μετά από έλεγχο.

Πιο χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του πρώην παίκτης της Λάρισας, Ανρί Αντσουέ, ο οποίος υποβλήθηκε σε έλεγχο μετά το τέλος του περσινού τελικού του Κυπέλλου και βρέθηκε «θετικός».

Μάλιστα ήταν αυτός που είχε σημειώσει το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης που χάρισε το τρόπαιο στη Λάρισα, επί του Παναθηναϊκού. Ο 28χρονος επιθετικός από την Γκαμπόν τιμωρήθηκε με δύο χρόνια από την Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ και αναγκάστηκε να φύγει από την Ελλάδα, λίγους μόλις μήνες μετά την άφιξή του.

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
Συνωμοσία προπονητή-γιατρού!

Στην πισίνα, η είδηση που προκάλεσε ντόρο ήταν η υπόθεση του κολυμβητή Βασίλη Δεμέτη. Ο Έλληνας πρωταθλητής πιάνεται ντοπέ το 2001 σε χρήση απαγορευμένων ουσιών, στους Μεσογειακούς Αγώνες στην Τύνιδα. Ο αθλητής δηλώνει άγνοια, ενώ του επιβάλλεται η ποινή του ισόβιου αποκλεισμού από την Ελληνική Ομοσπονδία, ενώ η αντίστοιχη Παγκόσμια τον τιμωρεί με τέσσερα χρόνια.

Η προσφυγή στο ΑΣΕΑΔ δικαιώνει τον Δεμέτη, ο οποίος εξ αρχής δηλώνει ότι του έδιναν εν αγνοία του αναβολικά. Τον Φεβρουάριο του 2008, ο ίδιος μειώνει την ποινή του στα δύο χρόνια, ενώ ο προπονητής του Χαράλαμπος Παπανικολάου και ο γιατρός, Μανώλης Κανδρής τιμωρούνται με 20 μήνες φυλάκιση με αναστολή και 15 μήνες φυλάκιση με αναστολή αντίστοιχα, και παύση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας για δέκα και 15 μήνες αντίστοιχα.

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ
Δεν ήξερε...

Πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 29 Μαρτίου, ο ποδηλάτης Γιάννης Ταμουρίδης, μία από τις μεγάλες ελπίδες της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου τιμωρείται με δύο χρόνια αποκλεισμού από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα. Ο αθλητής βρέθηκε θετικός κατά τη διάρκεια ενός αδιάφορου βαθμολογικά αγώνα, στην πρώτη φάση του Πανελλήνιου Κυπέλλου πίστας στις 13 Μαρτίου.

Η απαγορευμένη ουσία που ανιχνεύεται σε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, χωρίς να αναγράφεται πάνω, του στερεί τη δυνατότητα να διεκδικήσει τη συμμετοχή του στο Πεκίνο. Λίγες μέρες μετά με δηλώσεις του ανακοινώνει ότι θα παραθέσει συνέντευξη Τύπου και θα προβεί σε σημαντικές αποκαλύψεις που αφορούν το ντόπινγκ στον τομέα του και όχι μόνο.

Κατερίνα Παλαιάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: